vodný slalom: Hochschornerovci svorne: Aký nenádherný deň

03.08.2012 Celý región

Londýn 3. augusta (TASR) - Pospevovať si, aký nádherný deň majú za sebou si bratia Hochschornerovci v Lee Valley nemohli. No nebol ani zlý, len akýsi nenádherný. Olympijský bronz by brali mnohí so všetkými desiatimi, 'Hochšíci' piatimi, alebo šiestimi, ťažko presne určiť.
Ich otec emočné stavy na vodáckej duši takto označil: "Čiatočne sme nespokojní, chalani nepredali svoju špičkovú výkonnosť. Ak by prehrali bez chýb, s hrdosťou by prehru uniesli. Sami si vystúpenie sťažili, vnútorná nespokojnosť klíči. Na hlavných pretekoch sa im veľmi málo takéto zakolísania stávali, no sú to športovci, ľudia, nie stroje a bezchybní výrobcovia zlatých medailí."
Stoický pokoj vyžaroval tréner Peter Hochschorner zo seba rovnako pri zlate v Pekingu, Aténach i Sydney ako teraz pri bronze v Londýne. "Vieme, čo všetko sa na výkonnosti môže podpísať, naše domáce kvalifikačné kritériá mohli formu narušiť, ďalšie detaily, ktoré výkon ovplyvnili, vyplynú z podrobnej analýzy. Vzrušovať sa vopred a púšťať do éteru veľké slová by bolo teraz škodlivé."
Konkurencia zostala v neporušenom stave, no dve britské lode finále ovládli. Postoj chvíľa, aká si krásna mohli mať Hochschornerovci na pamäti, čas však nemožno zastaviť. "Slalomári nemladnú, treba meniť tréningové metódy ruka v ruke s pribúdajúcimi rokmi," tvrdí otec. "Každý starne, no je aj skúsenejší a drinu treba dávkovať. Možno sme niečo voľnejšie naordinovali, možno sme sa menej ako tetiva na luku napli. Nie je to podcenenie, ale skôr nejaký menej trafený tonus. Vždy sa oplatí, ak detaily nezveličujeme. Prinášajú toľko informácii, že sa slalomár extrémne nimi 'zahltí'. Pre nás je to ponaučenie, aj keď chalani dosiahli toľko, ako nikto iný. Tréningy sme zodpovedne ordinovali, no v ružovej záhrade sme sa neocitli."
Konkurencia sa na Slovákoch naučila špičkovo jazdiť a dozrela. "Je možné, že žiaci preskočili učiteľa a špionáž priniesla najsladšie ovocie. Ja som však presvedčený, že sa opäť vrátime na piedestál. Zlato nemáme, chalani síce zajadili najrýchlejšie, no mali aj rezervu. Vlastnú chybu treba priznať, nie je to hriech, od nešťastného ťuku, ktorý ich pripravil o zlato, sa musia odbremeniť a kráčať pevne vlastnou cestou vpred."
Zadák Peter Hochschorner zdôraznil, že v živote situáciu s olympijských bronzom nezažili. "Teraz prvýkrát a ťažko povedať, že si ju užívame, skôr si ju odtrpíme. Pavol sa pridal slovami: "Bude ma to dlho mrzieť, hlavne ten dotyk bránky, emócie by boli iné. Ďalšie preteky poslúžia ako liek, lebo rana zostala a asi ešte zostane dlhšie otvorená. Víťazstvá sú najlepším balzamom. Bronz nás teší, na štvrtej olympiáde sme medailoví, napriek nevydareným jazdám. Vodný slalom nie je o najlepšom trénovaní, ale o nečakaných chybičkách."
Zvoliť si mieru rizika je profesorské, trafiť sa do neho akademické. Pavol Hochschorner: "Nemôžete sa vo finále šetriť, musíte absolútne riskovať. Škoda, zlato by nás inšpirovalo k nasledujúcej olympiáde v Riu iným spôsobom, momentálne trpkejšiu chuť si v každom prípade treba napraviť."
Ešte nikdy sa nestalo, že Hochschornerovci štyri roky budú nastupovať proti olympijským víťazom, aj takúto výzvu vyslovil Peter Hochschorner ml. "Už nimi nie sme my, ale Briti, ich skalpy nám určite zachutia. Viem, že sme pre nich vzorom a teším sa z toho. Prajem im zlato, sú to pohodoví chalani. Máme normálny vzťah, sme raz súperi, inokedy kolegovia a kamaráti. Boli kandidáti na medailu, vážni súperi, motivovala ich domáca poloha kanála, pri tréningoch im veľmi pomáhala."
Je po zlate, skonštatoval Pavol Hochschorner, po olympijskom vavríne, korunovácia ozdobila iné hlavy pomazané. "Ťarcha prostredia na mňa dopadla asi najviac, predtým som sa na olympiádach cítil oveľa lepšie. Tu zapôsobili nejaké utajené faktory, či voda, biorytmus, alebo niečo iné. Finálový deň nasledoval po dvoch dňoch voľna, čo na nás asi zapôsobilo negatívne."
 

Vyberte región